Vi åker mot Björnlunda i Sörmland där Malin Burkett och Martin Screiber bedriver Peterslunds ekoodling. Ett företag med biodynamisk grönsaksodling och förädling. Malin läste tidigare trädgårdsutbildningen på Skillebyholm i Järna där hon lärde sig om kompostering, det biodynamiska odlingssytemet och mycket mer. Martin har sedan länge haft stort intresse för grönsaksodling och har stor erfarenhet av vattenpumpar och olika maskiner. Tillsammans bedriver de den KRAV- och Demetercertifierade odlingen med 1,5ha frilandsodling samt 300 kvm växthus. Grönsakerna säljs genom flera olika kanaler, dels i den egna gårdsbutiken, dels genom ett prenumerationssystem med grönsakskassar, samt via Bondens egen marknad. Via producentföreningen Rheum når de även ut till butiker, skolor och restauranger.
På fälten odlas en hel meny av olika grönsaker som levereras efter säsong. Bönor, gurka, kronärtskocka, lök, mangold, morot och squash är några av de grönsaker som börjar levereras framåt augusti. Under hösten tillkommer fler grödor såsom kålrot, palsternacka, rödbeta, salladskål och vitkål. Dessa kan sedan levereras fram till de tidiga vintermånaderna. Just bredden och variationen i utbudet säger Malin är väldigt uppskattad av kunderna och en nyckelfaktor i att bygga upp en lokal och lojal kundbas. På gården gör de även olika syrningar av exempelvis rödbeta, kimchi och vitkål som många kunder uppskattar - både för att det smakar gott och då de levande mjölksyrebakteriena bidrar till att hålla tarmfloran frisk.
Vi kommer in på Peterslunds odlingsstrategi och Malin beskriver deras praktiska lärdomar från att ha testat olika fleråriga grönsaker. Rent ekonomiskt menar Malin att en viktig fördel är att de fleråriga grönsaker börjar växa tidigare på våren och resulterar i en längre säsong med jämnare intäkter över året. När grödorna väl är etablerade minskar också behovet för jordbearbetning. Att det blir mindre problem med skadedjur underlättar också i det praktiska arbetet. Under 2021 fick de ovanligt mycket regn i maj. Lerjordarna de odlar på fick då problem med hård jordskorpa och igenslamning, men den perenna odlingen klarade sig betydligt bättre.
Hur påverkar perenna grödor jordhälsan? Malin kommenterar att på fälten med perenna grödor behöver de inte plöja och jordbearbeta lika intensivt. Det blir också djupare rötter som kommer åt näringen och vattnet i jorden bättre. Behovet för bevattning minskar och det blir mindre näringsläckage för att de perenna grödorna är bra på att fånga upp näringsämnen. Det finns också ett intressant samband mellan jordhälsa och människors hälsa i att de djupa rötterna får upp mer och fler näringsämnen vilket ger näringstätare grönsaker.
Efter att ha testat olika perenna grönsaker under två säsonger börjar de få en bild över vilka grödor som är extra intressanta. Inte minst piplök, svartrotsblad, trädgårdssyra och bladgrönsaker har gått bra. Vissa behöver någon säsong till för sin etablering, exempelvis rankspenat. Kunderna tycker det är spännande med de lite ovanligare sorterna, exempelvis trädgårdssyra som de minns var populära när de var yngre.
Vad rekommenderar då Malin andra odlare att tänka på som vill börja odla perenna grönsaker? Det är viktigt att tänka igenom hur man ska hantera ogräs och gödsling. Själva använder de stallgödsel som de komposterar själva. Och mekanisk ogräshantering med hackning. I år ska de testa att använda lågt växande flerårig vitklöver som marktäckande gröda för att minska behovet för jordbearbetning ytterligare. Att skydda odlingen från vilt kan också vara viktigt, själva har de stängslat för att hålla rådjuren borta.
Avslutningsvis kommer vi in på Malins syn på förutsättningarna för lokal och småskalig grönsaksodling. Hon säger att det behövs sätt att få bättre ekonomi i det. Mindre producenter måste hitta sätt att få betalt för mervärden och bygga en lokal kundbas för att kunna konkurrera med större odlingar längre söderut i landet och på kontinenten. Hon ser också ett behov för smarta maskiner för småskalig grönsaksproduktion, som passar för små odlingar och små fält. Inte minst för att kunna så direkt och hantera ogräs.
För den som vill läsa mer om Peterslunds ekoodling och projektet med perenna grönsaker finns mer djuplodad information på https://www.ekoodling.se/ . På http://perennagronsaker.se/ hittar du också mer information om projektet med provodling av fleråriga grönsaker.
25 november 2024
13 november 2024
12 mars 2024
23 september 2024
03 september 2024
20 augusti 2024
Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.
OK