Bakgrunden: Behovet av kompletterande finansiering växer
Allt fler lantbrukare vittnar om att det blivit svårare att få lån till investeringar, särskilt när det gäller generationsskiften, att utveckla gården med ny teknik, eller att på andra sätt investera i långsiktig tillväxt. Det var just detta som lade grunden till Gårdskapitals satsning på en låneplattform, berättar VD & medgrundare Matthias Karthäuser.
– Vi såg hur ett växande antal lantbrukare inte fick tillgång till tillräcklig finansiering via banken, trots att projekten var lönsamma och gröna. Därför ville vi bygga en bro mellan lantbruksföretag och investerare för att komplettera den traditionella bankfinansieringen – ett koncept som är väletablerat i andra länder och branscher, säger han.
Gårdskapital grundades 2020 och har sedan dess finansierat ett växande antal lantbruksföretag över hela landet genom en fondstruktur med kapital från en grupp professionella investerare som vill bidra till utvecklingen av framtidens svenska lantbruk. Den nya plattformen blir ett nästa steg för att nå ut till fler lantbruksföretag och förenkla ansökningsprocessen.
Bild från en av de gårdar som erhållit lån genom Gårdskapitals plattform
Vad kan lantbrukare göra på plattformen?
Plattformen är nu öppen för ansökningar. Du som lantbrukare kan gå in redan idag fylla i en låneansökan för att antingen:
– Exempelvis kan det handla om att man behöver ett topplån för att färdigfinansiera en investering, eller att man söker ett preliminärt finansieringsförslag och stöd i att räkna på en större satsning. Vi kan vid önskemål även dela ansökan med de banker vi samarbetar med, så att man får en lämplig mix av topplån och banklån, förklarar CTO Ansis Bērziņš, som lett utvecklingen av den digitala lösningen.
– Oavsett situation får man alltid en personlig handläggare som hjälper till att underlätta ansökan och för att hjälpa dig i kontakten med banker, räkna på projektet och hitta den bästa mixen av finansiering. I vissa fall har man redan löst ett bottenlån och behöver säkra ett topplån för en investering, och i andra fall kan Gårdskapital ta en mer aktiv roll i att hitta en lämplig mix av banklån och lån via plattformen.
Investerare med intresse för lantbruk
Lånen via Gårdskapital finansieras av kvalificerade investerare som söker långsiktiga och hållbara investeringar med lokal förankring. Johanna Holmström, ansvarig för investerarrelationer, förklarar:
– Vår investerarkrets består av kvalificerade investerare med ett särskilt intresse för livsmedelsförsörjning, energiomställning och lantbrukets roll i samhället. Det handlar om investerare som ser värdet i en stabil, dekorrelerad tillgångsklass – men också i att kunna bidra till framtidsutvecklingen inom de gröna näringarna på lokal nivå.
Direktlångivning (eng. direct lending) har på senare tid blivit alltmer populärt som en alternativ finansieringsmetod. Det innebär att privata långivare (fonder och andra typer av investerare) kan låna ut sina pengar direkt till företag och individer utan att behöva gå genom traditionella banker. Denna flexibilitet har de senaste åren öppnat dörrar för nya investeringsmöjligheter i många olika branscher, inklusive inom jordbruket där det finns ett antal aktörer såväl i Europa som i USA. Med det kraftigt ökande intresset för lokala livsmedel och hållbart jordbruk har direktlångivning potential att bidra till att mer kapital går till investeringar inom jordbruket.
Gårdskapital är i dagsläget ej tillgängligt för investeringar från allmänheten, men kvalificerade investerare som vill lära sig mer om hur finansieringen fungerar är välkomna att kontakta Johanna direkt.
Nya investeringsmöjligheter i en starkare lantbrukssektor
I en tid av klimatförändringar, energikris och ökad geopolitisk osäkerhet spelar lantbruket en allt viktigare roll – både för livsmedelsförsörjning, biologisk mångfald och produktion av förnybar energi.
– Vi ser ett stort engagemang från både investerare och lantbrukare som vill bidra till att utveckla primärproduktionen. Att kunna koppla samman dessa på ett enkelt och transparent sätt är vad den här plattformen handlar om, säger lantbruksföretagaren och tillika styrelseledamoten i Gårdskapital Micael Sundström.
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har bidragit med finansiering för utvecklingen av Gårdskapitals låneplattform.
Jordbruksverket har bidragit med finansiering för utvecklingen av Gårdskapitals låneplattform
Vinnova har bidragit med finansiering för utvecklingen av Gårdskapitals låneplattform.
12 augusti 2021
25 november 2024
12 augusti 2021
20 augusti 2023
23 september 2024
13 november 2024
Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.
OK