Marknaden för kolkrediter – Vad innebär det för dig som lantbrukare?

14 april 2025
Jordhälsa
Kolkreditmarknaden växer snabbt. Allt fler företag vill kompensera för sina utsläpp av växthusgaser – och jordbruket kan spela en viktig roll i detta genom åkermarkens stora potential som kolsänka. Men vad är egentligen den "frivilliga kolkreditmarknaden" (the voluntary carbon market), och hur kan du som lantbrukare dra nytta av den?

Vad är en kolkredit?

En kolkredit motsvarar ett ton koldioxid som har tagits bort från atmosfären eller inte släppts ut alls. Företag köper dessa krediter för att minska sitt klimatavtryck – ofta som en del av sina hållbarhetsmål.

Krediterna skapas genom certifierade miljöprojekt, till exempel genom att binda kol i marken via jordbruksmetoder som exempelvis minskad bearbetning och ökad använding av mellangrödor i växtföljden. Kolkrediter kan därigenom bli en ny extra inkomstkälla för lantbrukare.


Frivillig vs. obligatorisk marknad

Den frivilliga kolkreditmarknaden är öppen för företag och organisationer som vill minska sina utsläpp på eget initiativ. Det skiljer sig från den obligatoriska marknaden såsom EU:s system för handel med utsläppsrätter ETS som omfattar stora utsläppare (t.ex. tunga industrier).

Den frivilliga marknaden involverar privata organisationer, där den ena sidan av marknaden utvecklar projekt för att ta bort eller minska utsläpp av växthusgaser och generera kolkrediter, och den andra sidan utgörs av storbolag och andra organsiationer som finansierar projekten genom att köpa krediterna med avsikt att kompensera för sådana utsläpp de har svårt att undvika. Den frivilliga marknaden växer snabbt och förväntas bli värd upp till 50 miljarder dollar år 2030.

Källa: https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/a-blueprint-for-scaling-voluntary-carbon-markets-to-meet-the-climate-challenge

Hur skapas kolkrediter i jordbruket?

För att kunna sälja kolkrediter behöver man ändra vissa metoder på gården – till exempel:

  • Minska jordbearbetningen
  • Så in mellangrödor
  • Lämna mer växtrester på fältet

Dessa åtgärder hjälper till att binda mer kol i marken, vilket kan mätas och verifieras enligt en internationell standard, till exempel VCS (Verified Carbon Standard). När detta är gjort kan gården få betalt per ton bundet kol.

Vad behöver du tänka på?

För att delta i ett kolkreditprogram behöver du först kartlägga din gårds tidigare brukningsmetoder ett par år bakåt i tiden. Därefter planerar du vilka metoder du kan införa framgent för att öka kolinlagringen.

Det krävs viss dokumentation och uppföljning. I eAgronoms program, där Gårdskapital är partner på den svenska marknaden, får du ett konto som underlättar detta samt stöd genom hela processen från en personlig kontaktperson.

Varför är detta intressant för lantbrukare?

Kolkrediter ger inte bara en extra intäkt – brukningsmetoderna som som möjliggör intjänande av kolkrediter, som exempelvis reducerad jordbearbetning och ökad användning av fång- och mellangrödor, kan också bidra till att förbättra jordhälsan och minska insatskostnaderna.

Att vara med tidigt på marknaden innebär också att du ligger steget före när efterfrågan ökar, detta då kolkrediterna säljs på en marknad och priset per kolkredit i grund och botten styrs av utbud och efterfrågan.

Vill du veta hur du kan komma igång? Läs mer här: https://www.gardskapital.se/kolkrediter

För en mer detaljerad överblick kring den frivilliga kolkreditmarknaden, se: https://blog.eagronom.com/the-voluntary-carbon-credit-market-what-is-it-and-how-does-it-work

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2025

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK