Få ersättning för din klimatnytta genom kolkrediter

25 september 2024
Aktuellt
Jordhälsa
I tidigare två artiklar i denna artikelserie har vi pratat om hur odling av mellangrödor kan bidra positivt till din odling och vad man ska tänka på vid val av mellangröda. Där kom vi fram till att mellangrödor kan bidra med många fördelar, såsom att förbättra markens struktur och minska markpackning, begränsa näringsläckage, öka biologisk kvävetillförsel samt öka kolinlagringen och uppbyggnaden av mull. Dessutom finns det ekonomiska incitament för att använda mellangrödor och i denna artikel sammanfattar vi hur odling av mellangrödor kan bidra positivt till din gårds ekonomi.

Sedan år 2023 kan man söka en 1-årig ersättning av Jordbruksverket för att odla mellan- och fånggrödor där man år 2024 kan få mellan 128–147 euro per ha/år. Kraven för att söka dessa ersättningar är olika men se gärna vår tidigare artikel om Val av fång- och mellangröda. Jordbruksverkets ersättning för mellangrödor går även bra att kombinera med vår samarbetspartner inom kolkrediter, eAgronoms kolkreditprogram där man kan få ytterligare ersättning för bland annat att börja så mellangrödor inför följande vårgröda. 

eAgronom är ett företag som är baserat i Estland men är idag verksamma i stora delar av Europa. Företagets grundkoncept är att tillföra programvara till lantbrukare för att lättare kunna föra dokumentation i växtodlingen, likt exempelvis svenska Dataväxt, och idag har lantbrukare sammanlagt över 1,5 miljoner ha anslutna till deras tjänst. Därefter valde man att utveckla programvaran så att den kan tillföra all data sam krävs för att producera kolkrediter; och idag är över 700 000 ha anslutna till eAgronoms kolkreditprogram. Genom att gå med i eAgronoms kolkreditprogram kan din kolinlagring certifieras enligt Verras internationella standard, och dessa certifikat på din inlagring, så kallade kolkrediter, kan därefter säljas vidare till köpare.  

I eAgronoms kolkreditprogram representerar en kolkredit ett certifikat på att 1 ton koldioxid lagrats in i marken i form av organiskt material, eller med andra ord mull, från de växtrester som produceras vid växtodling. Inlagringen beräknas utifrån bl.a. jordprover, sattelitdata, samt odlingsdata från gården. Exempel på data som används är artval av mellangrödor, bearbetning och mängd organisk- respektive konstgödning samt andra historiska odlingsdata. Marknadspriset för denna klass av kolkredit bedöms idag ligga på 40 euro, med en stigande trend. Via eAgronom säljs kolkrediterna i princip till högstbjudande på marknaden, men för att skapa en extra trygghet garanteras också ett lägsta golvpris på 30 euro per kolkredit. Antalet kolkrediter som går att generera varierar typiskt mellan 1-2,5 ha/år men vanligt är att producera 1-1,5 kolkrediter/ha och år på den areal som mellangrödor odlas på. När kolkrediterna sen säljs ger detta ett värdefullt tillskott till sista raden.  

Flera aspekter spelar även in i kolkreditgenereringen men de förändringar i odling som vi kan erbjuda ersättning för är i stora drag:   

  • Att börja med fång- och eller mellangröda.
  • Minska jordbearbetningen och/eller införa direktsådd 
  • Agroforestry, t ex lähäckar eller alléodling

Sedan finns det även kompletterande åtgärder som också ökar kolkreditgenereringen som:  

  • Spridning av organiska gödselmedel 
  • Användning av tre eller fler arter i sin mellangrödemix 
  • Minskad konstgödningsanvänding vid ökad användning av biologiska/organiska kvävekällor 

Vi på gårdskapital kan även göra en gårdsspecifik bedömning av inlagrings- och intjäningspotentialen för dina fält. Välkomna att kontakta oss för mer information. Följ även gärna Gårdskapital på Facebook och Instagram för att inte missa fler nyheter och artiklar. 

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK