Markpackning: För att åtgärda markpackning kan arter med djupgående pålrötter vara ett bra alternativ som exempelvis oljerättika och vitsenap då de luckrar jorden på djupet. Om man inte har möjlighet att odla dessa arter ur växtföljdssynpunkt så ger det även bra effekt att hålla marken bevuxen en så stor del av året som möjligt och därför kan exempelvis spannmål, vallgräs eller örter i kombination med baljväxter även vara ett bra alternativ.
Näringsläckage: Det man ska tänka på är att det kan vara bra att variera med arter som har olika rotsystem och rotdjup, för att bättre utnyttja vatten och växtnäring i olika delar av jorden. Därför kan arter med pålrötter i kombination med gräs och örter vara ett bra alternativ. Att även använda kvävefixerande arter är inte en nackdel såvida man kombinerar det med icke-baljväxter i blandningen; så tas kväve upp mer effektivt ur marken och risken för läckage kan minska. Dock bör man ha i åtanke att om man ska söka ersättning för fånggrödor får inte baljväxtandelen överstiga 15 viktprocent i utsädet.
Näringstillförsel: För att tillföra mer kväve till åkermarken kan man ha baljväxter i sin mellangröda. Exempelvis är klöver, lusern och vicker kvävefixerande och kommer därför lämna efter sig kväve i marken till nästkommande gröda. Det är även bra att blanda baljväxter med exempelvis gräs och örter så att de övriga arterna kan ta upp det överblivna kvävet i marken. Kravet för att få stöd för mellangrödor är även att baljväxtandelen inte får överstiga 15 viktprocent i utsädet och därav kan det även vara bra att använda sig av en blandning.
Nematodsanering
Brassicaceae-arter som oljerättika och vitsenap kan sanera mark från skadegörare. Viktigt är att grödornas biomassa sönderdelas och nedbrukas omedelbart för att bryta ned växtresterna så fort som möjligt och för att få bästa effekt som möjligt.
Förslagna & undanbedda arter att ha som mellangrödor i olika växtföljder
Växtföljd med oljeväxter:
Växtföljd med trindsäd:
Växtföljd med potatis :
Generella odlingsegenskaper
För att få mer tips på vilka mellangrödor som lämpar sig i din odling rekommenderar vi hemsidan mellangroda.se som drivs av HIR Skåne.
I nästa artikel kommer vi gå igenom vilka stöd och ersättningar du kan ta del av för odling av fång- och mellangrödor genom bland annat eAgronoms kolkreditprogram. Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att inte missa fler nyheter och artiklar.
25 november 2024
13 november 2024
12 mars 2024
23 september 2024
20 augusti 2024
22 april 2024
Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.
OK