Intervjuserie: Generationsskifte

12 augusti 2021
Inspiration

Gårdskapital har intervjuat Louise Gårdenborg gällande generationsskifte och dess komplexitet men även om de stora fördelar som finns. De kommande decennierna kommer stora arealer generationsskifta och vi på Gårdskapital tycker att det är viktigt att diskutera vad som krävs och kan möjliggöra för fler unga lantbrukare att ta över. Välgenomtänkta finansieringslösningar tror vi kan bidra till att allt fler generationsskiften sker och samtidigt skapa möjligheter att hitta nya lösningar så att alla inblandade kan bli än mer nöjda. 

Läs gärna intervjun för att ta del av ett generationsskifte som kan ge dig inspiration i detta snåriga ämne!  

Louise Gårdenborg driver sedan två år Gårdsjö Lantbruk som odlar spannmål och proteingrödor, ett jordbruk som drivits inom familjen sedan 1900. Efter generationsskiftet satsar gården ännu mer på hållbarhetsfrågor och vill ta med upplevda erfarenheter och nya tekniker in i framtiden. 

Louise Gårdenborg tog över Gårdsjö Lantbruk av sina föräldrar officiellt för två år sedan. Det är en gård som varit i släktens ägor sedan den byggdes 1900. Men trots generationsskiftet så arbetar föräldrarna fortfarande på gården, en stor fördel menar Louise. 

"Det var ett stort plus att komma in i verksamheten när den var aktiv och på uppgång, medan föräldrarna fortfarande är pigga. Jag har varit involverad i verksamheten sedan 2015 och fått vara med och lära mig massor av saker som det tar tid att lära sig". 

Bland annat kunde hon lära sig saker som inte går att skriva på ett papper. Som varför de väljer att inte ta ner en viss buske vid åkerkanten, vilka värden den tillför. 

Idag äger Louise gården med sin sambo. Föräldrarna är 60 år och pigga och arbetsamma. I samband med att Louise och hennes sambo blev föräldrar och de hade jobb som tillät att bosätta sig på gården så var det ingen tvekan att ta den möjligheten. 

"Det finns ett värde i att ett generationsskifte tar tid. Man hinner tänka och hitta en balans mellan affektion och det rent praktiska. Så att alla känner sig nöjda och ok med situationen".

Nycklar till att generationsskiftet ska bli bra är att man arbetar tillsammans i övergången, för att förstå anledningen till varför man gör på ett visst sätt.  

"De bästa diskussionerna kommer vid olika händelser. Olika saker som är självklara för mina föräldrar som de alltid sett och gjort utan att tänka på. Det kan vara bra att även prata med ännu tidigare generationer om det är möjligt".  

Själva processen kan det vara bra att ta in hjälp för. Det är en investering som ofta lönar sig.  

"Dels finns det ett värde att få en syn utifrån och titta på det övergripande. Det är alltid vi själva som måste komma på lösningen men man kan få förslag på olika lösningar från de som tittar utifrån".  

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK